115e rookvrije Kinderboerderij: Helderse Vallei vanaf Goede Vrijdag

De Helderse Vallei wordt vanaf vrijdag 19 april 2019 geheel rookvrij. De organisatie wil het goede voorbeeld geven door kinderen te beschermen tegen de verleiding van roken en hen beschermen tegen het schadelijke meeroken.

Vanaf 19 april vraagt De Helderse Vallei rokers dan ook om niet meer te roken op het terrein. Asbakken worden verwijderd en er worden speciale rookvrij-borden geplaatst om bezoekers te informeren. Medewerkers, vrijwilligers en cliënten van de dagbesteding die roken, zullen dit voortaan buiten het terrein van De Helderse Vallei doen. Ook roken tijdens activiteiten die De Helderse Vallei organiseert buiten het eigen terrein, is niet meer toegestaan. De kinderboerderij van De Helderse Vallei is de 115de kinderboerderij in Nederland die rookvrij is. Doelstelling is dat in 2020 alle 400 Nederlandse kinderboerderijen rookvrij zijn.

Kinderen moeten kunnen spelen en opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Iedere week raken daarom honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken en elk jaar sterven zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen daarvan. Ook door meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en overlijden. Ondanks deze harde feiten is het voor ouders en verzorgers moeilijk om hun kinderen tegen deze verslaving te beschermen. De Helderse Vallei ontvangt jaarlijks duizenden kinderen, waarvan velen via kinderopvanglocaties, basisscholen, voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen voor activiteiten, lesprogramma’s, projecten en stages en wil dat graag op een rookvrij terrein doen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het nieuwe beleid geeft daarnaast bescherming tegen het oppakken en opeten van peuken door kinderen en dieren en tegen het gevaar op brandwonden en zorgt ervoor dat ook volwassenen die rookvrij willen recreëren, dat kunnen doen.

Het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn gezamenlijk initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Het doel is toe te werken naar een samenleving waarin ieder kind dat geboren wordt, de kans krijgt om volledig rookvrij op te groeien. Zo kan de toekomstige generatie opgroeien met de keuze voor een gezonde, rookvrije toekomst.

Een overzicht van rookvrije kinderboerderijen in Nederland

Bij de foto:
Staatssecretaris Blokhuis (Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) overhandigde alvast de rookvrij-borden aan De Helderse Vallei tijdens het vieren van de 100-ste rookvrije kinderboerderij in Heemstede op 4 februari.


Overig nieuws

@kiboActief