Inleveren op KB

inzamelcijfers_wecycle

Bij een bezoekje aan de kinderboerderij je gebruikte (frituur)vet, kleine elektrische apparaten en oude kleding inleveren? Dat kan op steeds meer kinderboerderijen. Dat is makkelijk, dichtbij, duurzaam en bezorgt de kinderboerderij wat extra inkomsten. Weggooien in de afvalbak is zonde omdat dit als grondstof voor nieuwe producten gebruikt kan worden. Kinderboerderijen werken zo mee aan een duurzame samenleving.

Jaarcijfers 2018 

Vette kinderboerderijen
Op 59 kinderboerderijen staat een inleverbak voor gebruikt vet en olie. In totaal is 24.580 kg ingeleverd. Ten opzichte van 2017 is dit een toename van ruim 10%.  Per kinderboerderij wordt gemiddeld 423 kg ingeleverd.

Campagne ‘vet Recycle het!’/ MVO heeft verschillende prijzen beschikbaar gesteld voor de top 3 van vetste boerderijen: 1e Kinderboerderij de Punt (Zierikzee) krijgt €250, 2e Stadsboerderij Op den Dijk (Den Haag) krijgt €125, 3e Stadsboerderij Gagelhoeve/Waaygat (beide Den Haag) krijgen samen €125. En de snelste stijger, kinderboerderij Beestenspul (Den Haag), krijgt ook €125 als stimulering.

Kleren en textiel
Op de terreinen van 32 kinderboerderijen is een inlevermogelijkheid te vinden voor kleding/textiel. In totaal is 37.0285 kg kleding ingeleverd. Een toename van bijna 16 % ten opzichte van 2017. Per kinderboerderij wordt gemiddeld 1157 kg ingeleverd.

De top 2 van kleding-kinderboerderijen is hebben bij elkaar wederom één derde van deze hoeveelheid ingeleverd gekregen: 1e Stadsboerderij Schildershoeve, 7081 kg (Den Haag), 2e plek Kinderboerderij Viaduct, 5858 kg (Ter Apel). De top 3 wordt compleet gemaakt door stadsboerderij Woelige Stal (Den Haag)

Elektrische apparaten
Op ruim 160 kinderboerderijen is een Wecycle inleverbak te vinden voor gebruikte elektrische apparaten. De hoeveelheid ingeleverde apparaten in 2018 is 85.365 kg. Per kinderboerderij wordt gemiddeld 569 kg ingeleverd.

De top 3 van kinderboerderijen: 1e de Punt (Zierikzee), 2e Daalhoeve (Maastricht), 3e Boerenzwaluw (Hoofddorp)

Achtergrond informatie

Vet recycle het!
Van gebruikt (frituur)vet kan biodiesel gemaakt worden. Zo wordt het vet 2 keer gebruikt. Neem het in een afgesloten fles/pak mee en deponeer het in de speciale inleverbak op de kinderboerderij. Al ruim 50 kinderboerderijen hebben zo`n bak staan.
Sinds 2014 wordt jaarlijks een top 10 samengesteld worden van kinderboerderijen die vet inzamelen. Wie heeft het meeste ingezameld en wordt de vetste kinderboerderij! De top 10 is een initiatief van kinderboerderijenactief.nl en de campagne ‘vet recycle het!’ Bij de adressen treft u aan of kinderboerderijen een inzamelbak hebben.

Wecycle
Heel veel onderdelen van elektrische apparaten kunnen hergebruik worden. Wecycle verzorgt deze recycling. Op ruim 160 kinderboerderijen treft u een bak aan waar u de apparaten in achter kunt laten. wecycle.nl

Kleding donatie
Hebt u oude kleding die u niet meer draagt? Doneer het dan aan een goed doel zoals de kinderboerderij. Op  32 kinderboerderijen staat een verzamelbak. De gedoneerde kleding wordt deels gebruikt om nogmaals gedragen te worden, verwerkt tot poetslappen of isolatiemateriaal.

Meer weten hoe uw kinderboerderij mee kan doen als inleverlocatie of een aantrekkelijk inzamelmeubel (zie hieronder) voor op het terrein kan aanschaffen: info@kinderboerderijenactief.nl

@kiboActief