Rookvrije Kinderboerderijen

Steeds meer Kinderboerderijen worden geheel rookvrij. Een mooie ontwikkeling die bijdraagt aan het bereiken van een Rookvrije Generatie.
Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Met een rookvrij terrein beschermen we kinderen en dragen wij bij aan rookvrij opgroeien.

In het Nationaal Preventie Akkoord heeft voormalig Staatssecretaris Paul Blokhuis  (Ministerie van VWS) met diverse organisaties ambities en inspanningen vastgelegd die bijdragen aan een Gezonder Nederland.
De Staatssecretaris complimenteert de 300 kinderboerderijen die al rookvrij zijn en gestimuleerd de locaties die de stap nog moeten nemen.
Bekijk het filmpje, klik hier

KinderboerderijenActief heeft als ‘aanjager’ van kinderboerderijen de ambitie neergelegd dat alle kinderboerderijen rookvrij worden. Realisering zal samen met Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland, gemeenten en VNG, GGD`s, NUSO, Jantje Beton en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij ( voorheen Stichting Alliantie Nederland Rookvrij ) uitgevoerd worden.
Daarnaast zal KinderboerderijenActief in overleg met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten en Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland bewerkstelligen dat een rookvrije locatie als voorwaarde wordt opgenomen voor gemeentelijke financiering van kinderboerderijen.

Op dit moment zijn 343 kinderboerderijen rookvrij of hebben rookvrije afspraken (stand 1 mei 2024)
Hier vindt u het overzicht van rookvrije kinderboerderijen 

Help je mee?

Wil jij ook een rookvrije kinderboerderij? Bekijk hieronder alle informatie en stuur een email voor aanvullende informatie om op weg te gaan naar een rookvrije kinderboerderij. Is jouw kinderboerderij rookvrij en staat die vermelding niet bij jouw pagina op deze website, stuur dan een email met de mededeling ‘wij zijn rookvrij!’

Materialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar om makkelijk aan de slag te kunnen gaan:

  • Stappenplan voor een rookvrije kinderboerderij
  • Argumenten en veel gestelde vragen
  • Poster rookvrije kinderboerderij

Natuurlijk is het goed om te leren van ervaringen van elkaar. Vraag Kinderboerderijenactief naar voorbeelden van rookvrije kinderboerderijen bij jou in de buurt.

Via de website van de Rookvrije generatie is nog meer informatie te vinden over rookvrij spelen en recreëren.

Op 4 februari 2019 heeft de Staatssecretaris de 100e kinderboerderij rookvrij verklaart

Borden rookvrij

Laat op een positieve manier zien dat jouw locatie rookvrij is. Dit kan door een goed bordje ‘Rookvrij’ bij de toegang op te hangen.
Veel gemeenten stellen zo`n bordje gratis beschikbaar voor Rookvrije locaties. Mocht dit in jouw gemeente niet het geval zijn dan kunnen kinderboerderijen 2 gratis exemplaren bestellen via Kinderboerderijenactief

Heb je vragen over rookvrije Kinderboerderijen?

Neem contact op via info@kinderboerderijenactief.nl

Wil je weten meer weten over de Nationaal Preventie Akkoord? bekijk dit filmpje

@kiboActief