Verhalen in de Wei

Verhalen worden sinds jaar en dag verteld en opgeschreven.
De beleving bij verhalen wordt groter als ze voorgelezen worden. Mooie verhalen en voorlezen stimuleren kinderen bij  de ontwikkeling van hun taalkennis en om zelf eens een boek erbij te pakken.

Oud en jong komen graag voor een bezoekje op de kinderboerderij. Dieren hebben een aantrekkingskracht. Lezen en voorgelezen worden kunnen nog wel gestimuleerd worden omdat lezen en taal begrijpen belangrijk is voor de ontwikkeling. Samen, met bekenden of vriendjes, met iets leuks bezig zijn brengt plezier in het leven.

Als je de aantrekkingskracht van een kinderboerderij op (groot)ouders en (klein)kinderen combineert met het stimuleren van (voor)lezen op kleine schaal kan er iets moois ontstaan.

Zo is ook het concept: (dier)Verhalen in de wei ontstaan. Dit is kort samengevat:

  • Voorlees moment in de weide
  • Mogelijkheid om het over het onderwerp van het boek te hebben
  • Eventueel door kinderen geschreven korte verhalen voordragen

Belangrijk is dat ieder* kind mee kan doen. Een belemmering om mee te doen moet er niet zijn in fysieke toegankelijkheid, financiële toegankelijkheid en sociale toegankelijkheid.

De 1e editie is tijdens de kinderboekenweek (2 – 13 oktober). Dan wordt er op 12 kinderboerderijen (in iedere provincie 1 kinderboerderij) voorgelezen uit het nieuwe boek ‘Wat zeg ik? Hondentaal voor kids’ geschreven door Myrna Stork.

De volgende kinderboerderijen doen mee aan de 1e editie:

* het terrein moet (rolstoel) toegankelijk zijn, gebarentaal moet kunnen en dierenverhalen uit verschillende culturen mogen er zijn.

@kiboActief