Alle oliebollenolie verzamelen… op kinderboerderijen!

Olie wegbrengen kan vet dichtbij – de top 5 van locaties voor recycling

Het is weer oliebollentijd, en de lekkerste oliebol maak je zelf! Daarom zal ook deze december 5 miljoen liter frituurolie gebruikt worden om de traditionele lekkernij thuis te maken. Ook bij gourmet, fondue en frituren wordt deze maand veel olie gebruikt. Helaas gooien nog steeds veel mensen de resten weg: bij het restafval (grote hoeveelheden) of in het riool (kleine restjes). Weggooien is zonde: gebruikte oliën en vetten hebben waarde voor het milieu, voor verenigingen en 50 kinderboerderijen. En wegbrengen voor recycling kan dichterbij dan je denkt!

Vet, Recycle het!

Lever gebruikte oliën en vetten in voor recycling, dan krijgen ze een tweede leven als biodiesel. Wat sommige mensen namelijk niet weten: wie een dieselauto heeft, tankt nu al ongemerkt biodiesel bij de benzinepomp. Zo gebruiken we minder fossiele olie en vermindert de uitstoot van koolstof. Een rekenvoorbeeld: de 4 miljoen oliebollenbakkers thuis leveren samen genoeg biodiesel op om ruim 1000 keer de wereld rond te kunnen rijden, dat is een afstand van ongeveer 45 miljoen kilometer. En dit betreft nog maar slechts 20% van de totale jaarlijkse hoeveelheid oliën en vetten.

 

Vet Dichtbij!
Inleverpunten zijn vet dichtbij! In totaal zijn er 3000 locaties, dit betekent gemiddeld 7 per gemeente. Dit is de top 5 van meest voorkomende locaties:

  1. Supermarkten
  2. (Sport)verenigingen
  3. Gemeentelijke milieuwerven
  4. Scholen
  5. Kinderboerderijen

Consumenten vragen bovendien om inlevermogelijkheden bij milieustraten met ondergrondse containers. Op de centrale website www.vetrecyclehet.nl vind je alle huidige locaties.

Kinderboerderijen zijn vet!
… en ze verzamelen het. Mensen gaan graag naar een ‘sympathieke’ locatie om gebruikte oliën en vetten in te leveren. Kinderboerderijen krijgen een vergoeding voor oud vet dat ze ingezameld hebben. Op dit moment strijden de kinderboerderijen onderling voor wie in 2015 het meeste vet ingezameld heeft. Die wint een aantrekkelijke prijs. Ga dus naar uw favoriete kinderboerderij om vet in te leveren. In totaal kan er jaarlijks voor ruim een miljoen euro uitgekeerd worden als alle gebruikte oliebollenolie ingeleverd zou worden. Met het inleveren ben je dus niet alleen duurzaam bezig, het is ook nog een leuke manier om de kas te spekken.
Kijk bij de adressen voor een kinderboerderij bij u in de buurt

meer info over dit onderwerp

17 december 2015


Overig nieuws

@kiboActief