Ruim helft Amsterdamse kinderboerderijen rookvrij

Kinderboerderij Gliphoeve in Amsterdam – stadsdeel Zuidoost is vanaf nu volledig rookvrij! Op vrijdag 11 oktober onthulde Jerry Sraub van de kinderboerderij , in het bijzijn van wethouder Zorg Simone Kukenheim, voorzitter van het dagelijks bestuur van Zuidoost Tanja Jadnanansing het rookvrije bordje. Dit bordje geeft aan dat de kinderboerderij een volledig rookvrij terrein heeft. Bezoekers wordt dan ook gevraagd om niet meer op het terrein van de kinderboerderij te roken.

Zien roken, doet roken. Het is moeilijk voor kinderen en jongeren om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken. Het rookvrij maken van zoveel mogelijk plekken in de stad waar kinderen komen, is een belangrijke stap op weg naar een rookvrij Amsterdam.

Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. In een rookvrije omgeving kom je niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo wordt rookvrij steeds meer de norm. Ook Kinderboerderij de Gliphoeve zet zich hiervoor in. Een bestuurslid van Kinderboerderij de Gliphoeve legt uit: ‘De Gliphoeve is een plek waar bewoners van de G-buurt graag zijn en actief bezig zijn voor en met hun buurt. De Gliphoeve stimuleert met allerlei activiteiten buurtbewoners betrokken te zijn bij hun buurt, meer te weten te komen over (de verzorging van) dieren en over gezonde voeding. Wat ons betreft is een moderne kinderboerderij rookvrij. Daarom is vanaf 11 oktober aanstaande onze kinderboerderij rookvrij’.

Wethouder Simone Kukenheim steunt het initiatief van de Gliphoeve van harte: ‘We willen voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Het rookvrij maken van plekken in de stad waar kinderen komen, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Een rookvrij Amsterdam realiseren lukt ons als gemeente niet alleen. Iedereen kan een bijdrage leveren. Het is mooi om te zien dat steeds meer locaties rookvrij worden’.

In Amsterdam is inmiddels ruim de helft van de kinderboerderijen al rookvrij of heeft plannen om rookvrij te worden. De andere kinderboerderijen worden de komende tijd benaderd. Er wordt gekeken wat zij nodig hebben om ook rookvrij te worden. De ambitie is dat eind 2020 alle Amsterdamse kinderboerderijen rookvrij zijn. Deze ambitie is onderdeel van het Tabaksontmoedigingsbeleid van de gemeente Amsterdam.

De opening van de rookvrije kinderboerderij werd georganiseerd door Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief. Kinderboerderijen Actief is een van de ondertekenaars van het Nationaal Preventieakkoord en zet zich in voor rookvrije kinderboerderijen. Hans de Rijk vertelt: ‘Kinderboerderijen zijn een educatieve ontmoetingsplek in de buurt voor jong en oud, daarbij hoort een voorbeeldfunctie en zeker rookvrij zijn. Op deze wijze dragen kinderboerderijen op een positieve manier bij aan een rookvrije generatie. In het Nationaal Preventie Akkoord is de ambitie vastgelegd dat alle kinderboerderijen eind 2020 rookvrij zijn. Het is dus heel mooi dat de Gliphoeve die stap nu al neemt’

De opening van de rookvrije kinderboerderij De Gliphoeve valt in een periode waarin er veel aandacht is voor stoppen met roken. Oktober is namelijk de campagnemaand voor Stoptober. Veel rokers doen een poging om 28 dagen te stoppen met roken. Ook een stoppoging wagen? Ga naar www.stoptober.nl en meld je aan!

Meer over rookvrije kinderboerderijen klik hier


Overig nieuws

@kiboActief