Nieuws

Beekdalhoeve – Assen 250e rookvrije kinderboerderij

Vanaf 20 november is kinderboerderij de Beekdalhoeve in Assen rookvrij. Het is de 250e rookvrije kinderboerderij in Nederland waar niet meer gerookt mag worden. “Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dat is nu nog niet vanzelfsprekend”, aldus Evelien Kalisvaart van GGD Drenthe. De kinderboerderij is één van de plekken waar (groot)ouders met (klein)kinderen een natuurlijke belevenis kunnen hebben in een rookvrije omgeving.
Wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen is blij met de inspanning van de kinderboerderij: “Ook dit is weer een goede stap op weg naar een samenleving waarin kinderen niet gaan roken of met rook in aanraking komen”.

Filmpje 250e rookvrije Kinderboerderij, klik hier

De Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek voor iedereen
Kinderboerderij de Beekdalhoeve wil graag bijdragen aan een rookvrije generatie. Cynthia de la Rambelje en Margreet Agema-Konijnenbelt, die de dagbesteding op de kinderboerderij aanbieden vertellen hierover: “Stichting Schouder aan Schouder en Stichting Kinderboerderij Marsdijk willen dat de Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek is voor iedereen. Het is een plek waar je naar toe kunt komen voor je rust, voor een gezellig praatje en om plezier te beleven met de dieren en de omgeving.” Cynthia en Margreet vervolgen: “Een rookvrije omgeving betekent voor ons dat we kunnen werken en leren in een gezonde omgeving. Wij vinden het belangrijk dat kinderen veilig en gezond de Beekdalhoeve kunnen bezoeken.”

Een gewoonte aanpassen is moeilijk, maar het kan!  
De Beekdalhoeve is een mooi voorbeeld van een kinderboerderij waar ook zorgcliënten dagbesteding hebben. ‘Aanjager rookvrije kinderboerderijen’ Hans de Rijk zegt hierover: ”Het nemen van de rookvrije stap is voor kinderboerderijen met een zorgonderdeel soms net iets ingewikkelder dan het maken van een rookvrije keuze voor alleen bezoekers. Een gewoonte aanpassen is moeilijk en in de situatie van zorgcliënten vaak nog iets ingrijpender. Juist om die reden is het mooi dat bij de 250e rookvrije boerderij zichtbaar wordt dat het goed mogelijk is om de stap samen te maken.”   

Samen voor een rookvrije omgeving
Bij het rookvrij maken van sport- en speellocaties wordt goed samengewerkt. Gemeenten, GGD’en en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij stimuleren sportclubs, verenigingen en ook kinderboerderijen met kennis en kunde om deze gezonde stap te nemen. Evelien Kalisvaart, projectmedewerker Rookvrije Omgeving van GGD Drenthe, vertelt: ‘’Wij vinden het ontzettend mooi dat ook de Beekdalhoeve nu rookvrij is. Een rookvrije speelplek biedt kinderen een veilige omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen in goede gezondheid. We moedigen alle sport- en speellocaties in Drenthe aan dit goede voorbeeld te volgen. Wij helpen hen daar graag bij.’’  

Meer informatie rookvrije kinderboerderijen


Bodemdierendagen

De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Doe mee met de Bodemdierendagen 2020 en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

De zesde editie van de Bodemdierendagen duurt van 25 september t/m 7 oktober 2020. Draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken.

Aan de slag, thuis, op school of kinderboerderij

Meezoeken kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Geef je waarneming online door. Om het zoeken nog makkelijker te maken, zijn er handige zoekkaarten. Voor het basisonderwijs is lesmateriaal beschikbaar voor een compleet lesprogramma over het leven in de bodem.

De Bodemdierendagen zijn jaarlijks rond Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar kun je je waarnemingen doorgeven. Die worden gebruikt in het vervolgonderzoek.

Voor zoekmomenten op kinderboerderijen zie activiteiten

Rookvrij … kinderspel

Teken voor rookvrij

Gelukkig gebeurt er al heel veel om kinderen rookvrij te laten spelen. Zo zijn vanaf augustus alle schoolpleinen in Nederland rookvrij. Maar waarom wordt er nog steeds gerookt op andere plekken waar kinderen spelen of sporten?

Bij spelende kinderen horen geen rokende mensen. Niemand wil dat kinderen meeroken of het later zelf gaan doen. Teken daarom ook voor rookvrij kinderspel! Hoe? Dat is heel eenvoudig. Ga naar rookvrij.nl, selecteer je kinderboerderij, sportvereniging of speelplek en teken voor rookvrij.

Al ruim de helft van de 400 kinderboerderijen is rookvrij , maar we gaan toch voor alle kinderboerderijen rookvrij!
Overzicht van alle rookvrije kinderboerderij klik hier

@kiboActief