Nieuws

Eindelijk weer open, maar wel anders

Nu de Corona maatregelen in Nederland steeds verder worden versoepeld, gaan ook steeds meer kinderboerderijen weer open. Een door de sector opgesteld protocol moet ervoor zorgen dat dat op een verantwoorde manier gebeurt. ‘Helemaal gewoon’ is het nog niet, want voorlopig gelden er nog een aantal beperkende maatregelen. Maar één ding is niet veranderd: een bezoekje aan de kinderboerderij blijft een heerlijke tijdsbesteding.

‘De’ kinderboerderij bestaat eigenlijk niet. Sommige stadsboerderijen zijn grote organisaties met meerdere goed gekwalificeerde (betaalde) werknemers, maar er zijn ook kleine boerderijen waar alleen vrijwilligers werken. Bovendien maakt het een enorm verschil of de locatie midden in een drukke woonwijk in de grote stad ligt of in een kleine dorpskern in de provincie. Maar hoe verschillend ze ook zijn, de overeenkomsten overheersen. En dat geldt zeker in deze coronatijd.

Andere regels

Alle kinderboerderijen hebben te maken met dezelfde coronamaatregelen. Hierdoor is er bijvoorbeeld sprake van beperking van het aantal bezoekers, maar ook van aangepaste hygiënemaatregelen.

In het protocol zijn naast de algemeen geldende afstandsregels ook een aantal aangepaste huisregels opgenomen.

Veilig en dichtbij
Bezoekers van de kinderboerderijen komen bijna altijd uit de buurt. Dat betekent dat zij geen grote afstanden afleggen als ze naar ‘hun’ kinderboerderij gaan. Ze komen dan ook meestal lopend, met de fiets of met de auto. Het Openbaar Vervoer wordt hierdoor dus niet of nauwelijks belast.

De meeste bezoekers komen in gezinsverband, waarbij de gemiddelde leeftijd van de kinderen over het algemeen tussen de 0 en 10 jaar ligt. Uit de bevindingen van het RIVM blijkt dat deze leeftijdsgroep slechts een kleinere rol heeft bij verspreiding van Covid-19. Een bezoek in deze samenstelling geeft dan ook weinig kans op verspreiding als er voldoende afstand wordt gehouden. 

Peiling kinderboerderijmedewerkers
De afgelopen weken hebben Kinderboerderijen Actief en de vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) een peiling gedaan onder kinderboerderijmedewerkers en -besturen. Enkele resultaten:

 • 80% verwacht met het protocol weer (beperkt) open te kunnen gaan.
 • Financiële verwachtingen i.v.m. sluiting:
 • 7,5% heeft op dit moment al een acuut financieel probleem
 • 27,5% verwacht een financieel probleem tussen 1 en 3 maanden
 • 65% verwacht voorlopig geen financiële problemen.

Deze laatste groep heeft een subsidie van een gemeente of is onderdeel van een gemeente. Daarnaast loopt in een aantal gevallen de bijdrage van zorgcliënten gewoon door.

 • 21% heeft gebruik gemaakt (of kunnen maken) van de TOGS regeling van de Rijksoverheid.
 • 61% vindt het prettig om te kunnen sparren met collega’s over de toe te passen maatregelen.

De kinderboerderijensector is klaar om verantwoord open te gaan en de medewerkers zijn blij om weer bezoekers te kunnen ontvangen, ook al is het nu nog even op afstand.

Nieuwe huisregels kort samengevat in een filmpje. Klik hier

Wanneer kunnen de kinderboerderijen weer open voor publiek?

Corona update 24 april

Onze minister president zei het al in zijn persconferentie afgelopen dinsdag: Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. Alleen de basisscholen gaan weer gedeeltelijk open op 11 mei.

Toch is de vSKBN nu al in alle voorzichtigheid (maar heel hard!) bezig om #samen met KinderboerderijenActief een protocol te maken zodat ook de kinderboerderijen straks op een verantwoorde manier open kunnen gaan. Dit protocol helpt jullie allemaal bij het maken van jullie plannen, maar is ook een goed signaal naar de Overheid dat onze branche zich prima voorbereidt.

Inmiddels is het eerste concept bijna klaar.

Omdat we een goed beeld willen krijgen van ieders situatie sturen we dan een mini-enquête mee met het concept protocol. De resultaten uit die enquête zijn belangrijk . Je helpt daar de opstellers en je collega’ s mee.

Op koningsdag krijgen kinderboerderijen via de email het concept protocol voor het openstellen van kinderboerderijen in te zien. 

En ondertussen is ons advies:

 • Houd je boerderij tot en met 20 mei gesloten;
 • Laat alléén de noodzakelijke medewerkers toe op de boerderij;
 • Houd voldoende afstand van elkaar en zorg ervoor dat je elkaar tijdens de werktijden en pauzes zo min mogelijk tegenkomt;
 • Geen evenementen/groepsactiviteiten tot 1 september 2020.
 • Gebruik de tijd tot 20 mei om je goed voor te bereiden op openstelling, want het is dan echt wel anders werken dan je gewend bent.

En… blijf alert op je eigen hygiëne en op  nieuwe en eerdere richtlijnen om het virus zoveel mogelijk te beperken:

 • Houd 1.5 meter afstand van elkaar;
 • Extra handen wassen;
 • In de ellenboog hoesten/niezen;
 • Papieren zakdoekjes gebruiken;
 • Blijf thuis bij lichte klachten van neusverkoudheid en hoesten;
 • Wanneer één persoon in het gezin/huishouden koorts heeft, dan blijven alle gezinsleden thuis.

Kortom we moeten met z’n allen een lange adem hebben. Dat kunnen we best en natuurlijk wordt ons geduld beloond. Denk aan elkaar en houd vol. Wij wensen jou en je familie veel sterkte en een goede gezondheid toe.

Bestuur vSKBN en KinderboerderijenActief

Doe mee aan de Nationale Bijentelling

Op zaterdag 18 en zondag 19 april vindt de derde Nationale Bijentelling plaats. Meedoen is makkelijk: een half uur lang tel je alle vliegende beestjes in je tuin of op het balkon. Heb je geen tuin of balkon, tel dan – de geldende corona-richtlijnen in acht nemend – op een andere rustige groene plek in de buurt. Op nationalebijentelling.nl vul je in wat je geteld hebt en kun je hulp vinden bij het tellen: een bijengidsje, telformulier en teltips. Hulpmateriaal is te vinden op www.nationalebijentelling.nl.

Kinderboerderijen stimuleren een goed bijenlandschap en stimuleren daarom deze telling. We hadden het graag met jou op de kinderboerderij samen gedaan. Helaas is dat nu even niet mogelijk, de kinderboerderij is gesloten vanwege Coronamaatregelen.  

Meer info over kinderboerderijen en bijenlandschap klik hier

@kiboActief