Nieuws

Uitgebloeide bloembollen?

Lever ze in op een stadsboerderij

Januari t/m april | Tijdens openingstijden dinsdag t/m zondag van 9.00 – 17.00 uur

Alle Haagse stadsboerderijen | www.denhaag.nl/stadsboerderijen

Zo’n gezellig bakje met bloembollen op tafel, in het voorjaar. Maar wat doe je ermee als ze zijn uitgebloeid. Weggooien?! Zonde, want de bollen zijn vaak goed opnieuw te gebruiken. Lever ze in op de stadsboerderij. Deze bloembollen zullen dan op het terrein van de stadsboerderij worden herplant, zodat iedereen volgend jaar weer plezier kan beleven aan uw bollen!

In 2018 is er totaal meer dan 175 kg bollen ingeleverd op de stadsboerderijen.

Rookvrije kinderboerderijen onderdeel Nationaal Preventie Akkoord

Een gezonder Nederland…

…dát is wat we willen bereiken. Met kinderen die een goede start maken en daar hun leven lang profijt van hebben. Met actieve volwassenen, die fit hun pensioen in gaan. En met ouderen die veel gezonde levensjaren hebben en zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Dát is de ambitie van dit Nationaal Preventieakkoord.
Zo begint Staatssecretaris Paul Blokhuis (Ministerie VWS) de inleiding van het Nationaal Preventie Akkoord.

Op vrijdagmiddag 23 november is dit akkoord gepresenteerd en hebben Kinderboerderijen Actief en NUSO het akkoord ondertekend om samen te werken aan een rookvrije speelplek.

Om te komen tot een goed preventieakkoord is met een brede coalitie van maatschappelijke partijen en bedrijfsleven gesproken en onderhandelt. Een breed scala aan maatregelen dragen bij aan een rookvrije generatie!

Gezien de doelstelling van het akkoord is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk heel gewoon. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn

Ambities kinderboerderijen
KinderboerderijenActief is als ‘aanjager’ van kinderboerderijen gesprekspartner bij het Preventie Akkoord aan de thematafel ‘roken’. In het akkoord heeft KinderboerderijenActief de volgende ambities vast laten leggen:
–  alle kinderboerderijen in 2020 rookvrij. Realisering zal samen met Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland, gemeenten, GGD`s, NUSO, Jantje Beton en de Alliantie Nederland Rookvrij uitgevoerd worden.
– KinderboerderijenActief in overleg met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten en Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland bewerkstelligen dat een rookvrije locatie als voorwaarde wordt opgenomen voor gemeentelijke financiering van kinderboerderijen, uiterlijk in 2020.

Realisatie van deze ambities kan je alleen maar samen doen! Maar met de verbindingen tussen partijen moet dit lukken.

Ga naar www.kinderboerderijenactief.nl/rookvrij voor meer informatie over de weg naar een rookvrije kinderboerderij

Halfjaarcijfers 2018 inzamelen kinderboerderijen bekend

Het aantal kinderboerderijen die inleverplek zijn voor gebruikt vet, kleding/textiel en Wecycle (elektrische apparaten) neemt nog steeds toe. Uit de cijfers blijkt dat steeds meer buurtbewoners en bezoekers bij hun bezoek aan de kinderboerderij spullen meenemen om in te leveren.

De halfjaarcijfers 2018 zijn bekend. Hieronder de top 3 van iedere ‘grondstof stroom’ en een vergelijking tussen 1e half jaar 2018 en 2017.

Een kinderboerderij kan eenvoudig starten als inleverpunt en levert je direct ook extra duurzame aandacht, extra toeloop en tevens extra inkomsten op.
Wil je starten als inleverpunt voor gebruikt Wecycle, vet of kleding? Stuur dan een email naar info@kinderboerderijenactief.nl

@kiboActief