Nieuws

115e rookvrije Kinderboerderij: Helderse Vallei vanaf Goede Vrijdag

De Helderse Vallei wordt vanaf vrijdag 19 april 2019 geheel rookvrij. De organisatie wil het goede voorbeeld geven door kinderen te beschermen tegen de verleiding van roken en hen beschermen tegen het schadelijke meeroken.

Vanaf 19 april vraagt De Helderse Vallei rokers dan ook om niet meer te roken op het terrein. Asbakken worden verwijderd en er worden speciale rookvrij-borden geplaatst om bezoekers te informeren. Medewerkers, vrijwilligers en cliënten van de dagbesteding die roken, zullen dit voortaan buiten het terrein van De Helderse Vallei doen. Ook roken tijdens activiteiten die De Helderse Vallei organiseert buiten het eigen terrein, is niet meer toegestaan. De kinderboerderij van De Helderse Vallei is de 115de kinderboerderij in Nederland die rookvrij is. Doelstelling is dat in 2020 alle 400 Nederlandse kinderboerderijen rookvrij zijn.

Kinderen moeten kunnen spelen en opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Iedere week raken daarom honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken en elk jaar sterven zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen daarvan. Ook door meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en overlijden. Ondanks deze harde feiten is het voor ouders en verzorgers moeilijk om hun kinderen tegen deze verslaving te beschermen. De Helderse Vallei ontvangt jaarlijks duizenden kinderen, waarvan velen via kinderopvanglocaties, basisscholen, voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen voor activiteiten, lesprogramma’s, projecten en stages en wil dat graag op een rookvrij terrein doen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het nieuwe beleid geeft daarnaast bescherming tegen het oppakken en opeten van peuken door kinderen en dieren en tegen het gevaar op brandwonden en zorgt ervoor dat ook volwassenen die rookvrij willen recreëren, dat kunnen doen.

Het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn gezamenlijk initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Het doel is toe te werken naar een samenleving waarin ieder kind dat geboren wordt, de kans krijgt om volledig rookvrij op te groeien. Zo kan de toekomstige generatie opgroeien met de keuze voor een gezonde, rookvrije toekomst.

Een overzicht van rookvrije kinderboerderijen in Nederland

Bij de foto:
Staatssecretaris Blokhuis (Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) overhandigde alvast de rookvrij-borden aan De Helderse Vallei tijdens het vieren van de 100-ste rookvrije kinderboerderij in Heemstede op 4 februari.

Inleveren Elektrische apparaten , vet en kleding op kinderboerderijen neemt toe

Steeds meer mensen weten kinderboerderijen te vinden als inleverlocatie in de buurt voor gebruikte elektrische apparaten, vet/olie en kleding. Dit blijkt uit de inzamelcijfers van 2018.
In 2018 is de hoeveelheid van deze ingeleverde herbruikbare materialen wederom toegenomen. Daarmee leveren kinderboerderijen een mooie en zichtbare bijdrage aan de circulaire economie.

klik hier voor de resultaten van 2018

 

5 maart 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e kinderboerderij die rookvrij is.

‘Samen kunnen we met het Nationaal Preventieakkoord voor elkaar krijgen dat kinderen die in deze jaren worden geboren, nooit meer op het idee komen om te gaan roken. Bijvoorbeeld omdat ze in winkels niet meer kunnen zien dat er sigaretten verkocht worden en er op openbare plekken waar zij komen en spelen niet wordt gerookt. De kinderboerderijen leveren daar een belangrijke bijdrage aan door op hele korte termijn alle kinderboerderijen in ons land rookvrij te maken. Daarmee zijn zij een inspiratie voor iedereen die hard werkt aan een rookvrije generatie’, aldus Paul Blokhuis.

In het onlangs gesloten Preventieakkoord is afgesproken dat in 2020 alle 400 kinderboerderijen in Nederland rookvrij zijn. Door plekken waar veel kinderen rookvrij te maken, komen kinderen niet in de verleiding om zelf te gaan roken. Uit onderzoek blijkt dat zien roken, doet roken. Elke week raken nog honderden kinderen verslaafd aan roken in Nederland. Er is veel steun voor rookvrije maatregelen: 88% van de Nederlanders wil dat kinderboerderijen rookvrij zijn, blijkt uit onderzoek van Kantar Public.

Zuid-Holland koploper
De meeste rookvrije kinderboerderijen bevinden zich in Zuid-Holland. Op ruim de helft (51%) van deze kinderboerderijen in de provincie mag niet meer gerookt worden. Daarna volgen de provincies Utrecht (37,5%) en Noord-Holland (31%). Voor kinderboerderij ’t Molentje in het Noord-Hollandse Heemstede gaf de positieve berichtgeving in de media de doorslag. Ingrid Schenk, beheerder van ‘t Molentje: ‘Het is voor ons een vanzelfsprekende stap om rookvrij te worden. We willen graag het goede voorbeeld geven, roken in de buurt van kinderen is dat niet. Eigenlijk zijn de reacties alleen maar positief. Ook onze medewerkers zijn inmiddels gestopt met roken.’

Oproep
De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, die samenwerken in de Alliantie Nederland Rookvrij, zijn blij met deze groei. “Dit is één van de doelen uit het Preventieakkoord waar we op inzetten. Ik roep iedereen die kinderen gezond wil zien opgroeien om hun organisatie rookvrij te maken,” zegt Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Gratis rookvrij bord

Alliantie Nederland Rookvrij en het platform voor kinderboerderijen KinderboerderijenActief stimuleren zoveel mogelijk kinderboerderijen zelf aan de slag te gaan om hun terrein rookvrij te maken. Daarvoor is een handig stappenplan ontwikkeld. Er is een gratis rookvrij bord beschikbaar dat bijvoorbeeld bij de ingang geplaatst kan worden. Ook kinderboerderijen die al wel rookvrije maatregelen hebben genomen, maar nog geen bord hebben geplaatst, kunnen zich melden bij  www.kinderboerderijenactief.nl/rookvrij of via www.rookvrijegeneratie.nl.
4 febr 2019

@kiboActief