Nieuws

MensenMakenKB – Koos

Mensen zetten zich vrijwillig in voor de ander en de samenleving. Dat is op het gebied van sport en bewegen, gezondheid, analfabetisme, zorg of bijvoorbeeld natuur. Ons land wordt gemaakt door iedereen die er woont. ‘Mensen maken Nederland’, is het motto van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021.

Kinderboerderijen Actief maakt dit maandelijks zichtbaar door een verhaal te laten zien van vrijwillige inzet op een Nederlandse kinderboerderij.

Januari : Koos  – Gagelhoeve Den Haag 
Op de Haagse stadsboerderij Gagelhoeve is vrijwilliger Koos al zo`n jaar of 5 actief. Dankzij zijn hulp hebben de stadsboerderijbeheerders regelmatig extra handen beschikbaar. Bezoekers van de Gagelhoeve kennen hem ook gezien zijn betrokkenheid bij het wel en wee op deze mooie plek in Den Haag. Omroep West zond een portret van Koos uit in de serie “Eerste Hulp bij Eenzaamheid” benieuwd naar zijn verhaal en de uitzending gemist? Kijk het terug

Beekdalhoeve – Assen 250e rookvrije kinderboerderij

Vanaf 20 november is kinderboerderij de Beekdalhoeve in Assen rookvrij. Het is de 250e rookvrije kinderboerderij in Nederland waar niet meer gerookt mag worden. “Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dat is nu nog niet vanzelfsprekend”, aldus Evelien Kalisvaart van GGD Drenthe. De kinderboerderij is één van de plekken waar (groot)ouders met (klein)kinderen een natuurlijke belevenis kunnen hebben in een rookvrije omgeving.
Wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen is blij met de inspanning van de kinderboerderij: “Ook dit is weer een goede stap op weg naar een samenleving waarin kinderen niet gaan roken of met rook in aanraking komen”.

Filmpje 250e rookvrije Kinderboerderij, klik hier

De Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek voor iedereen
Kinderboerderij de Beekdalhoeve wil graag bijdragen aan een rookvrije generatie. Cynthia de la Rambelje en Margreet Agema-Konijnenbelt, die de dagbesteding op de kinderboerderij aanbieden vertellen hierover: “Stichting Schouder aan Schouder en Stichting Kinderboerderij Marsdijk willen dat de Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek is voor iedereen. Het is een plek waar je naar toe kunt komen voor je rust, voor een gezellig praatje en om plezier te beleven met de dieren en de omgeving.” Cynthia en Margreet vervolgen: “Een rookvrije omgeving betekent voor ons dat we kunnen werken en leren in een gezonde omgeving. Wij vinden het belangrijk dat kinderen veilig en gezond de Beekdalhoeve kunnen bezoeken.”

Een gewoonte aanpassen is moeilijk, maar het kan!  
De Beekdalhoeve is een mooi voorbeeld van een kinderboerderij waar ook zorgcliënten dagbesteding hebben. ‘Aanjager rookvrije kinderboerderijen’ Hans de Rijk zegt hierover: ”Het nemen van de rookvrije stap is voor kinderboerderijen met een zorgonderdeel soms net iets ingewikkelder dan het maken van een rookvrije keuze voor alleen bezoekers. Een gewoonte aanpassen is moeilijk en in de situatie van zorgcliënten vaak nog iets ingrijpender. Juist om die reden is het mooi dat bij de 250e rookvrije boerderij zichtbaar wordt dat het goed mogelijk is om de stap samen te maken.”   

Samen voor een rookvrije omgeving
Bij het rookvrij maken van sport- en speellocaties wordt goed samengewerkt. Gemeenten, GGD’en en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij stimuleren sportclubs, verenigingen en ook kinderboerderijen met kennis en kunde om deze gezonde stap te nemen. Evelien Kalisvaart, projectmedewerker Rookvrije Omgeving van GGD Drenthe, vertelt: ‘’Wij vinden het ontzettend mooi dat ook de Beekdalhoeve nu rookvrij is. Een rookvrije speelplek biedt kinderen een veilige omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen in goede gezondheid. We moedigen alle sport- en speellocaties in Drenthe aan dit goede voorbeeld te volgen. Wij helpen hen daar graag bij.’’  

Meer informatie rookvrije kinderboerderijen


Bodemdierendagen

De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Doe mee met de Bodemdierendagen 2020 en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

De zesde editie van de Bodemdierendagen duurt van 25 september t/m 7 oktober 2020. Draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken.

Aan de slag, thuis, op school of kinderboerderij

Meezoeken kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Geef je waarneming online door. Om het zoeken nog makkelijker te maken, zijn er handige zoekkaarten. Voor het basisonderwijs is lesmateriaal beschikbaar voor een compleet lesprogramma over het leven in de bodem.

De Bodemdierendagen zijn jaarlijks rond Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar kun je je waarnemingen doorgeven. Die worden gebruikt in het vervolgonderzoek.

Voor zoekmomenten op kinderboerderijen zie activiteiten


Overig nieuws

@kiboActief