Nieuws

Vetste kinderboerderijen kunnen de kleren krijgen!

Steeds meer mensen weten kinderboerderijen te vinden als inleverlocatie in de buurt voor gebruikte elektrische apparaten, vet/olie en kleding. Dit blijkt uit de inzamelcijfers van 2017.
In 2017 is de hoeveelheid van deze ingeleverde herbruikbare materialen wederom toegenomen. Daarmee leveren kinderboerderijen een mooie en zichtbare bijdrage aan de circulaire economie.

Vetste kinderboerderijen
Op ruim 50 kinderboerderijen staat een inleverbak voor gebruikt vet en olie. In totaal is 22.250 kg ingeleverd. Ten opzichte van 2016 is dit een toename van 9%. Per kinderboerderij wordt gemiddeld 419 kg ingeleverd.
De top 3 van vetste kinderboerderijen is: 1e Kinderboerderij de Punt (Zierikzee), 2e Stadsboerderij Gagelhoeve (Den Haag), 3e Stadsboerderij Op den Dijk (Den Haag).

Kleren en textiel
Op de terreinen van 30 kinderboerderijen is een inlevermogelijkheid te vinden voor kleding/textiel. In totaal is 31.975 kg kleding ingeleverd. Een toename van 27% ten opzichte van 2016.
De top 2 van kleding-kinderboerderijen hebben bij elkaar één derde van deze hoeveelheid ingeleverd gekregen: 1e Stadsboerderij Schildershoeve, 6316 kg (Den Haag), 2e plek Kinderboerderij Viaduct, 5029 kg (Ter Apel). De top 3 wordt compleet gemaakt door stadsboerderij `t Waaygat (Den Haag)

Elektrische apparaten
Op ruim 160 kinderboerderijen is een Wecycle inleverbak te vinden voor gebruikte elektrische apparaten. De hoeveelheid ingeleverde apparaten is in 2017 toegenomen met 17% tot 50.075 apparaten. De top 3 van kinderboerderijen: 1e de Punt (Zierikzee), 2e Boerenzwaluw (Hoofddorp), 3e Dierenhof (Ridderkerk)

Duurzame ontmoetingsplek
Het aantal kinderboerderijen met inleverbak voor elektrische apparaten, gebruikt vet en kleding is de afgelopen jaren iets gestegen. Steeds meer gemeenten en ook bezoekers weten de kinderboerderij te voor een duurzame bijdrage vinden.
Als laagdrempelige ontmoetingsplek zijn de kinderboerderijen een voorziening waar inwoners graag en veel komen. Een goede communicatie over duurzaamheid, afvalscheiden en circulaire economie op deze locaties maakt de kinderboerderij een ideale duurzame ontmoetingsplek.

Klik hier voor top 5 per fractie

Het overzicht is samengesteld op basis van gegevens van: Wecycle, campagne frituurvet recycle het!, Reshare

2 februari 2018

 

Wecycle en kinderboerderijen bereiken mijlpaal 50.000 apparaten

Inzameling stijgt voor vijfde jaar op rij

Het aantal afgedankte kleine elektrische apparaten dat Wecycle in 2017 via kinderboerderijen heeft ingezameld, is met 18 procent gestegen naar een record van 50.000. Er werken 170 kinderboerderijen samen met Wecycle, die vanuit een maatschappelijke sponsoring de boerderijen financieel ondersteunt. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

“Sinds de start van onze samenwerking in 2013, hebben de kinderboerderijen zich ontwikkeld als makkelijk toegankelijk inleverpunt voor kleine apparaten,” zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. “En weer is de inzameling gestegen, fantastisch! Wij vinden het daarnaast erg belangrijk de boerderijen te ondersteunen vanuit de maatschappelijke functie die zij hebben in de wijk op het gebied van milieu-educatie en duurzaamheid.“

De inzameling van afgedankte kleine elektrische apparaten via de Wecycle-kinderboerderijen bereikt mijlpaal van 50.000 apparaten
Alle ingeleverde apparaten laat Wecycle recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.
Elke kinderboerderij in Nederland kan inleverpunt worden waar bezoekers gratis afgedankte kleine elektrische apparaten kunnen inleveren. Als dank voor deze inzet ontvangt de kinderboerderij van Wecycle jaarlijks een sponsorbijdrage van €250,-. Dit bedrag kan de boerderij naar eigen inzicht besteden.

Bonus

Voor vier kinderboerderijen die de meeste apparaten inzamelden, was er naast de jaarlijkse bijdrage een bonus van €250,- :

  1. Zierikzee, Kinderboerderij De Punt: 4.175 apparaten
  2. Hoofddorp, Kinderboerderij De Boerenzwaluw: 2.775 apparaten
  3. Ridderkerk, Kinderboerderij De Dierenhof: 2.475 apparaten
  4. Maastricht, Kinderboerderij Daalhoeve: 2.025 apparaten.

22 januari 2018

Ulebelt Leukste uitje Overijssel

De Ulebelt mag zich in 2018 het Leukste Uitje in Overijssel noemen! Deze Gouden Award ontving directeur Kor Braams op de Vakantiebeurs tijdens de prijsuitreiking op 9 januari van de ANWB-verkiezing van de Leukste Uitjes in Nederland. Tijdens deze verkiezing brachten ANWB-leden en overige bezoekers massaal hun stem uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel op landelijk niveau als per provincie. Gestemd kon worden op allerlei onderdelen van een uitje: prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod. Over de Ulebelt zei het juryrapport onder meer: “Fantastisch mooie locatie met veel faciliteiten voor zowel jong als oud”.

De Ulebelt is super blij en trots op dit resultaat. “Mooi om dit bereikt te hebben. Met dank aan alle stemmers en onze vrijwilligers en medewerkers die dit mogelijk maakten! Dit is bovendien ook een prachtig kado aan de 1250-jarige stad Deventer!” aldus Braams.

In totaal werden ruim 100.000 stemmen uitgebracht. In Overijssel stond de Ulebelt in de top tien. De andere winnaars in Overijssel waren Speel- en recreatieboerderij De Flierefluiter in Raalte (Zilver) en  Memory International War Museum in Nijverdal (Brons).

De landelijke verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’ , geselecteerd uit uitjes op basis van bezoekersaantal (+400.000) en landelijke bekendheid, won Gaia Zoo. Alle uitjes die ANWB-leden beoordeeld hebben tijdens de verkiezing staan op het Land van de ANWB, dé plek voor leuke en bijzondere uitjes in Nederland. De ANWB organiseert de verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’ voor de achtste keer. Vorig jaar werd  de Efteling het ‘Leukste uitje van Nederland’.

De verkiezing van het ‘Leukste uitje’ is onderdeel van het Land van ANWB.

17 januari 2018

@kiboActief