Nieuws

Kinderboerderijen sluiten als #BezigeBijtjes aan bij bijenlandschap

Woensdag 6 november 2020 is tijdens het overleg van Groene Cirkels / Bijenlandschap het netwerk van kinderboerderijen in Zuid Holland aangesloten als partner. Hiermee hebben 24 kinderboerderijen hun actieve betrokkenheid uitgesproken om de bijen / insecten meer ‘bed & breakfast’ –  ‘stapstones’ – ‘tankstations’ te bieden, aantrekkelijke acties en activiteiten te organiseren voor en met bezoekers en zo ook inwoners van dorpen en steden meer te informeren over werkzaamheden die gemeenten, provincie en andere organisaties uitvoeren om het bijenlandschap te verbeteren.

Wil je weten welke acties de kinderboerderijen (gaan) doen? kijk op www.kinderboerderijenactief.nl/bijenlandschap 
O.a. inleveren van uitgebloeide bollen op de kinderboerderij

Deelnemende kinderboerderijen komen uit: Alphen aan den Rijn, Boskoop, Breda, Delft, Den Haag, Gouda, Leiderdorp, Noordwijkerhout, Poeldijk (Westland) en Zoetermeer.

Ruim helft Amsterdamse kinderboerderijen rookvrij

Kinderboerderij Gliphoeve in Amsterdam – stadsdeel Zuidoost is vanaf nu volledig rookvrij! Op vrijdag 11 oktober onthulde Jerry Sraub van de kinderboerderij , in het bijzijn van wethouder Zorg Simone Kukenheim, voorzitter van het dagelijks bestuur van Zuidoost Tanja Jadnanansing het rookvrije bordje. Dit bordje geeft aan dat de kinderboerderij een volledig rookvrij terrein heeft. Bezoekers wordt dan ook gevraagd om niet meer op het terrein van de kinderboerderij te roken.

Zien roken, doet roken. Het is moeilijk voor kinderen en jongeren om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken. Het rookvrij maken van zoveel mogelijk plekken in de stad waar kinderen komen, is een belangrijke stap op weg naar een rookvrij Amsterdam.

Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. In een rookvrije omgeving kom je niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo wordt rookvrij steeds meer de norm. Ook Kinderboerderij de Gliphoeve zet zich hiervoor in. Een bestuurslid van Kinderboerderij de Gliphoeve legt uit: ‘De Gliphoeve is een plek waar bewoners van de G-buurt graag zijn en actief bezig zijn voor en met hun buurt. De Gliphoeve stimuleert met allerlei activiteiten buurtbewoners betrokken te zijn bij hun buurt, meer te weten te komen over (de verzorging van) dieren en over gezonde voeding. Wat ons betreft is een moderne kinderboerderij rookvrij. Daarom is vanaf 11 oktober aanstaande onze kinderboerderij rookvrij’.

Wethouder Simone Kukenheim steunt het initiatief van de Gliphoeve van harte: ‘We willen voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Het rookvrij maken van plekken in de stad waar kinderen komen, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Een rookvrij Amsterdam realiseren lukt ons als gemeente niet alleen. Iedereen kan een bijdrage leveren. Het is mooi om te zien dat steeds meer locaties rookvrij worden’.

In Amsterdam is inmiddels ruim de helft van de kinderboerderijen al rookvrij of heeft plannen om rookvrij te worden. De andere kinderboerderijen worden de komende tijd benaderd. Er wordt gekeken wat zij nodig hebben om ook rookvrij te worden. De ambitie is dat eind 2020 alle Amsterdamse kinderboerderijen rookvrij zijn. Deze ambitie is onderdeel van het Tabaksontmoedigingsbeleid van de gemeente Amsterdam.

De opening van de rookvrije kinderboerderij werd georganiseerd door Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief. Kinderboerderijen Actief is een van de ondertekenaars van het Nationaal Preventieakkoord en zet zich in voor rookvrije kinderboerderijen. Hans de Rijk vertelt: ‘Kinderboerderijen zijn een educatieve ontmoetingsplek in de buurt voor jong en oud, daarbij hoort een voorbeeldfunctie en zeker rookvrij zijn. Op deze wijze dragen kinderboerderijen op een positieve manier bij aan een rookvrije generatie. In het Nationaal Preventie Akkoord is de ambitie vastgelegd dat alle kinderboerderijen eind 2020 rookvrij zijn. Het is dus heel mooi dat de Gliphoeve die stap nu al neemt’

De opening van de rookvrije kinderboerderij De Gliphoeve valt in een periode waarin er veel aandacht is voor stoppen met roken. Oktober is namelijk de campagnemaand voor Stoptober. Veel rokers doen een poging om 28 dagen te stoppen met roken. Ook een stoppoging wagen? Ga naar www.stoptober.nl en meld je aan!

Meer over rookvrije kinderboerderijen klik hier

Zullen we ruilen?

Recycle je oude mobiel of waterkoker bij de kinderboerderij en krijg een gratis Memospel cadeau (op=op)!

In ruil voor je oude krultang, staafmixer, mobieltje of een ander klein elektrisch apparaat krijg je nu bij Kinderboerderijen met een Wecycle inleverbak voor kleine apparaten  een Wecycle Recycle memospel cadeau (op=op). Het gratis spel is leuk en leerzaam voor jong en oud.  Alle Wecycle-inleverpunten voor afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste), waaronder kinderboerderijen komen voor in het spel. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Gratis Wecycle-memospel bij inlevering van een afgedankt klein elektrisch apparaat bij de kinderboerderij

Het aantal afgedankte kleine elektrische apparaten dat Wecycle in 2018 via kinderboerderijen heeft ingezameld, is met 18 procent gestegen naar een record van 50.000. Er werken ruim 170 kinderboerderijen samen met Wecycle, die vanuit een maatschappelijke sponsoring de boerderijen financieel ondersteunt.

Elke kinderboerderij in Nederland kan inleverpunt worden waar bezoekers gratis afgedankte kleine elektrische apparaten kunnen inleveren. Als dank voor deze inzet ontvangt de kinderboerderij van Wecycle jaarlijks een sponsorbijdrage van €250,-. Dit bedrag kan de boerderij naar eigen inzicht besteden.

Over Wecycle

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor  ruim 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Fiar, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2018 hebben we 105 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 95 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 294 miljoen kilo.

@kiboActief