Nieuws

Nieuwe podcast aflevering: echt VET die kinderboerderij

Al ruim 10 jaar zijn tientallen kinderboerderijen inleverplek voor gebruikt vet en oliën. Lekker dichtbij, makkelijk in te leveren en duurzaam. Per 1 oktober 2023 mag het onder voorwaarden ook officieel. Sam Zarean van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit geeft hier een toelichting op. Wat gebeurd er met het ingeleverde vet? Sjoerd Ingwersen van inzamelaar Quatra vertelt hierover. Natuurlijk ontbreekt de ervaring van een kinderboerderij niet. Kinderboerderij de Punt (Zierikzee) is een van de vetste kinderboerderijen. Marlies Janse vertelt waarom.

Maar er zijn meer partijen die vetinzameling op o.a. de kinderboerderij belangrijk vinden. Jessica Sturz van de gemeente Amsterdam legt uit waarom. Hans spreekt Hoogheemraad Robert Tieman van het Hoogheemraadschap Delfland over de ‘witte schapen’ en waarom het belangrijk is om vet in te leveren t.b.v. de zuiveringsinstallaties. Samengevat, van het inleveren van vet worden heel veel organisaties blij! Kijk voor meer informatie over inzamelen van vet op de speciale pagina

En luister de podcast via de website of spotify

Nieuwe Podcast aflevering: Dierenwelzijn kinderboerderijdieren onder controle

Een inkijkje in het werk van NVWA en LID inspecteurs

Iedere kinderboerderij heeft een uiteenlopend dierenbestand. Het houden en inzetten van dieren op een publiekstoegankelijke locatie brengt ook welzijnsverantwoordelijkheden met zich mee. De kaders zijn vastgelegd in wetten waaronder de wet ‘dieren’. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) bezoeken kinderboerderijen om deze wetten en kaders te controleren en indien noodzakelijk op te treden.

In de podcast ‘dierenwelzijn onder controle’ gaat Hans in gesprek met NVWA inspecteur Annechien Pol over haar ervaringen met kinderboerderijmedewerkers en terugkerende aandachtspunten t.a.v. de dieren. Annechien heeft ook een aantal tips om onnodige fouten te voorkomen en beantwoord een paar vragen van kinderboerderijmedewerkers.

Met LID inspecteur Jan Smit spreekt Hans over de verschillen tussen controles door NVWA en LID. Jan geeft ook aan wat het fokken van t.b.v. verkoop of opvang van dieren op de kinderboerderij betekent voor bewezen kennis en kunde.

Samengevat: gesprekken die je kunnen helpen bij ‘de puntjes op de i zetten’ van het op orde hebben van het houden van dieren en een inkijkje geven in het veelzijdige werk van de inspecteurs van NVWA en LID.    

Beluister de podcast via spotify of klik hier

Beluister ook eerdere podcast afleveringen. Een overzicht tref je hier

Nieuwe Blog: gezonde exploitatie

Kinderboerderij met een gezonde exploitatie

Kinderboerderijen profileren zich graag als een aantrekkelijk groen uitje dat ook nog eens dichtbij is. Omdat veel gemeenten dit belangrijk vinden, financieren ze geheel of gedeeltelijk de exploitatie van de kinderboerderij. Maar is dit een gezonde exploitatie? Uit een onderzoek van JOGG-Teamfit (2023) blijkt dat consumenten een bezoek aan de kinderboerderij als leuk uitje zien. Toch zijn er ook wat kritische geluiden en gezonde wensen als het gaat over de toekomst van de kinderboerderij.

Lees de hele blog, klik hier

@kiboActief