Nieuws

nieuwe blog: Gaat JINEK voor de kinderboerderij?

Afgelopen zaterdag brachten cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe weer een pakkend en actueel liedje in het TV-programma ‘Even tot hier’, Asiel. Het ging over de ‘financiële voordelen’ van de regeling voor de opvang van asielzoekers. En de kans om met dit extra geld bijvoorbeeld  een ‘nieuwe kinderboerderij’ te financieren. De gehele blog staat hier

Inclusieve kinderboerderijen

Start vooronderzoek inclusieve kinderboerderijen

In de Week van de Toegankelijkheid (3 tot en met 8 oktober) is er in het hele land aandacht voor een toegankelijke samenleving. Dit jaar is het thema ‘Gewoon welkom’.
‘Gewoon welkom’ voor iedereen is natuurlijk een onderwerp wat bij kinderboerderijen past.

Fonds 1818 is een vooronderzoek gestart om de wensen en mogelijkheden van kinderboerderijen op het gebied van toegankelijkheid en inclusiviteit in beeld  te brengen. Doel daarvan is verbeteringen op dit gebied te stimuleren.

Het vooronderzoek richt zich o.a. op de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het terrein, digitale toegankelijkheid, samenspeelplekken, inclusieve inrichting, het ontsluiten van educatieve informatie maar zeker ook het betrekken en informeren van de doelgroep. Ook wordt in het onderzoek contact gelegd met de verschillende gemeenten om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.

Meer informatie over vooronderzoek: www.kinderboerderijenactief.nl/inclusievekb

Dierendok, met zorg rookvrij

Alle 17 kinderboerderijen in Amsterdam zijn sinds 8 september officieel rookvrij. Kinderboerderij Dierendok in Amsterdam Noord sloot als laatste het symbolische hek. Op 8 september werd het rookvrije hek heropend door Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk samen met zorgcliënt Richard en beheerder Femke Andrew-Draaijers.

Rookvrije generatie

Roken in het vliegtuig, voor de klas of in het ziekenhuis: het is in Nederland inmiddels verleden tijd en ook bijna niet meer voor te stellen. Maar rookvrije zones op plekken waar ook veel kinderen komen zijn nog niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld op kinderboerderijen. “Rookvrij” moet de norm worden, zodat alle kinderen rookvrij kunnen spelen in de stad. Hier leveren de kinderboerderijen een belangrijke bijdrage aan. Samen zijn we op weg naar een rookvrije generatie.

Extra uitdaging

De stap naar een rookvrij Dierendok was een lastige in vergelijking met andere kinderboerderijen in Amsterdam. Dat komt, omdat zorgcliënten zich op Dierendok onder begeleiding inzetten voor de boerderij. Voor deze zorgcliënten zijn gewoontes en structuur vaak extra belangrijk. Zoals roken bij stressvolle momenten. En gewoontes doorbreken is altijd moeilijk. Een rookvrij Dierendok vraagt veel van hen en daarom is dit een hele prestatie.

Meer informatie over rookvrije kinderboerderijen vind je hier

Meer informatie over Rookvrij Dierendok:
Alle kinderboerderijen Amsterdam Rookvrij
Bericht Rookvrije Generatie Linkedin

@kiboActief