Vooronderzoek inclusieve Kinderboerderijen

In de Week van de Toegankelijkheid was er in het hele land aandacht voor een toegankelijke samenleving. Het thema ‘Gewoon welkom’.
‘Gewoon welkom’ voor iedereen is natuurlijk een onderwerp wat bij kinderboerderijen past.

Fonds 1818 is een vooronderzoek gestart om de wensen en mogelijkheden van kinderboerderijen op het gebied van toegankelijkheid en inclusiviteit in beeld  te brengen. Doel daarvan is verbeteringen op dit gebied te stimuleren.

Het vooronderzoek richt zich o.a. op de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het terrein, digitale toegankelijkheid, samenspeelplekken, inclusieve inrichting, het ontsluiten van educatieve informatie maar zeker ook het betrekken en informeren van de doelgroep. Ook wordt in het onderzoek contact gelegd met de verschillende gemeenten om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.

Oefening tijdens workshop op Balijhoeve ‘hoe laat je visueel beperkte een koe voelen?’

Laagdrempelige voorzieningen
Kinderboerderijen zijn laagdrempelige voorzieningen in stad en dorp waar iedereen, jong en oud, welkom is. Toch kunnen kinderboerderijen nog stappen maken op het gebied van toegankelijkheid en inclusiviteit. Onbewust, onbedoeld of soms (voor het gevoel) beperkt door middelen, kennis of tijd wordt er minder actie ondernomen om te onderzoeken of de toegankelijkheid vergroot kan worden voor bezoekers met een beperking.

Door gezamenlijk na te denken over aanpassingen, expertise en denkkracht in te schakelen en gerichte contacten te leggen blijkt  vaak dat er verrassend veel mogelijk is.

Dit vooronderzoek moet kinderboerderijen stimuleren om zichtbare stappen te maken voor een inclusieve kinderboerderij.

Het vooronderzoek wordt in opdracht van Fonds 1818 uitgevoerd door Hans de Rijk / Kinderboerderijen Actief / Beloftemaker Samenspeelakkoord

Zij zijn op weg naar een inclusieve kinderboerderij
De volgende kinderboerderijen hebben hun ambities voor een inclusieve kinderboerderij op een rij gezet:

Delft – Tanthof
Den Haag – Gagelhoeve, Herweijerhoeve, Kakelhof, Landzigt, Molenweide, Op den Dijk Reigershof, Schildershoeve, Waaygat, Woelige Stal
Leiden – Merenwijk
Noordwijkerhout – Dierenhoeve
Poeldijk – Kiboe
Monster – Willemshoeve
Voorschoten – KB Voorschoten
Wassenaar – KB Wassenaar
Zoetermeer – Balijhoeve, Buitenbeest, Weidemolen

Via deze pagina zal regelmatig een update verschijnen over dit vooronderzoek

Wil je meer informatie info@kinderboerderijenactief.nl

Updates

30 november 2022, bijeenkomst / ervaringsworkshop inclusiviteit met kinderboerderijenmedewerkers. En inzicht in eerste reacties van ’10 punten lijstjes’. Korte impressie zie linkedinbericht.

26 januari 2023, presentatie van eerste reacties op bijeenkomst Samen Speel Netwerk in Den Haag. Meer info en verslag klik hier.

21 februari 2023, Tijdens een bijeenkomst in Den Haag worden ambities aangescherpt. Samen wordt er nagedacht over de stappen naar een toegankelijke en inclusieve kinderboerderij. Een kinderboerderij moet een beleving zijn voor iedereen! #inclusie Denken in mogelijkheden. sfeerimpressie klik hier

4 april 2023, Fonds 1818 maakt aan de deelnemende kinderboerderijen bekend dat ze via een verkorte procedure maximaal €10.000 aan kunnen vragen voor 1 juli om de (eerste) ambities te verwezenlijken.

30 juni 2023, De podcast ‘Inclusief Toegang’- drempels wegnemen voor een inclusieve en toegankelijke kinderboerderij- verhaalt over de verschillende invalshoeken rond dit project. Meer info en luisteren klik hier

najaar 2023: Fonds 1818 heeft €141.000 beschikbaar gesteld aan de betrokken kinderboerderijen voor het realiseren van Toegankelijke ambities!

15 mei 2024: gebarentaal materiaal voor kinderboerderijen wordt gepresenteerd

Aandacht voor dit thema

maart 2023, nieuwsbrief Voorall, ‘Het gaat niet om een lijst met plannen

juli 2023, nieuwsbrief Fonds 1818, ‘Niet afvinken maar inleven’

@kiboActief