Eindelijk weer open, maar wel anders

Nu de Corona maatregelen in Nederland steeds verder worden versoepeld, gaan ook steeds meer kinderboerderijen weer open. Een door de sector opgesteld protocol moet ervoor zorgen dat dat op een verantwoorde manier gebeurt. ‘Helemaal gewoon’ is het nog niet, want voorlopig gelden er nog een aantal beperkende maatregelen. Maar één ding is niet veranderd: een bezoekje aan de kinderboerderij blijft een heerlijke tijdsbesteding.

‘De’ kinderboerderij bestaat eigenlijk niet. Sommige stadsboerderijen zijn grote organisaties met meerdere goed gekwalificeerde (betaalde) werknemers, maar er zijn ook kleine boerderijen waar alleen vrijwilligers werken. Bovendien maakt het een enorm verschil of de locatie midden in een drukke woonwijk in de grote stad ligt of in een kleine dorpskern in de provincie. Maar hoe verschillend ze ook zijn, de overeenkomsten overheersen. En dat geldt zeker in deze coronatijd.

Andere regels

Alle kinderboerderijen hebben te maken met dezelfde coronamaatregelen. Hierdoor is er bijvoorbeeld sprake van beperking van het aantal bezoekers, maar ook van aangepaste hygiënemaatregelen.

In het protocol zijn naast de algemeen geldende afstandsregels ook een aantal aangepaste huisregels opgenomen.

Veilig en dichtbij
Bezoekers van de kinderboerderijen komen bijna altijd uit de buurt. Dat betekent dat zij geen grote afstanden afleggen als ze naar ‘hun’ kinderboerderij gaan. Ze komen dan ook meestal lopend, met de fiets of met de auto. Het Openbaar Vervoer wordt hierdoor dus niet of nauwelijks belast.

De meeste bezoekers komen in gezinsverband, waarbij de gemiddelde leeftijd van de kinderen over het algemeen tussen de 0 en 10 jaar ligt. Uit de bevindingen van het RIVM blijkt dat deze leeftijdsgroep slechts een kleinere rol heeft bij verspreiding van Covid-19. Een bezoek in deze samenstelling geeft dan ook weinig kans op verspreiding als er voldoende afstand wordt gehouden. 

Peiling kinderboerderijmedewerkers
De afgelopen weken hebben Kinderboerderijen Actief en de vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) een peiling gedaan onder kinderboerderijmedewerkers en -besturen. Enkele resultaten:

  • 80% verwacht met het protocol weer (beperkt) open te kunnen gaan.
  • Financiële verwachtingen i.v.m. sluiting:
  • 7,5% heeft op dit moment al een acuut financieel probleem
  • 27,5% verwacht een financieel probleem tussen 1 en 3 maanden
  • 65% verwacht voorlopig geen financiële problemen.

Deze laatste groep heeft een subsidie van een gemeente of is onderdeel van een gemeente. Daarnaast loopt in een aantal gevallen de bijdrage van zorgcliënten gewoon door.

  • 21% heeft gebruik gemaakt (of kunnen maken) van de TOGS regeling van de Rijksoverheid.
  • 61% vindt het prettig om te kunnen sparren met collega’s over de toe te passen maatregelen.

De kinderboerderijensector is klaar om verantwoord open te gaan en de medewerkers zijn blij om weer bezoekers te kunnen ontvangen, ook al is het nu nog even op afstand.

Nieuwe huisregels kort samengevat in een filmpje. Klik hier


Overig nieuws

@kiboActief