Gezonde start van het voorjaar op kinderboerderijen

Het voorjaar komt er aan op de kinderboerderij; jonge dieren, grotere toeloop en veel scholen die weer aantrekkelijke lessen komen volgen.
Opvallend veel kinderboerderijen maken dit voorjaar ook de stap naar een rookvrije kinderboerderij. Bijna 50% van de Nederlandse kinderboerderijen is al rookvrij. Een gezond begin van het nieuwe seizoen met nu 185 rookvrije kinderboerderijen.

Rookvrije kinderboerderij is logisch
Uit onderzoek is gebleken dat 9 op de 10 Nederlanders voor rookvrije kinderboerderijen is*. Daarmee krijgen beherende organisaties en medewerkers een steuntje in de rug als ze de stap t.b.v. een rookvrije generatie maken.
In het Nationaal Preventie Akkoord, initiatief van Staatssecretaris Blokhuis samen met 70 andere partijen, zijn voor  kinderboerderijen 2 ambities opgenomen:
– alle 400 kinderboerderijen eind 2020 rookvrij
– stimuleren dat een rookvrije kinderboerderij een voorwaarde wordt voor financiële bijdrage van bijvoorbeeld gemeenten

Samen sneller resultaat
Kinderboerderijen worden van verschillende kanten geholpen bij de stap naar een rookvrije omgeving. Kinderboerderijen Actief is aanjager van de rookvrije kinderboerderij en werkt daarbij landelijk, regionaal en lokaal  samen met Gemeenten en VNG, GGD`en en GGD GHOR Nederland , Gezondheidsfondsen voor Rookvrij ( voorheen Stichting Alliantie Nederland Rookvrij) en NUSO. Die goede samenwerking zorgt ervoor dat in alle delen van het land passende adviezen gegeven worden.
Recent hebben kinderboerderijen op Terschelling, Holten, Wilp (Geld.), Geldrop, Wormer en Almelo de keuze voor een rookvrije kinderboerderij gemaakt.   

Meer informatie over de ambities en rookvrije omgeving is te vinden op www.kinderboerderijenactief.nl/rookvrij

* Bron: onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van KWF Kankerbestrijding 2019


Overig nieuws

@kiboActief